040 536 5951 hietsu@juhahietanen.fi

03

marraskuu 2016

Alkuviikosta harvalukuinen joukko suomalaisia kirjailijoita joutui töllistelyn kohteeksi.
Syy: veropäivä.
Synti: liian isot tulot vuonna 2015.
Ai noille maksetaan noin paljon? Eikö tuo juuri saanut ison apurahan?

Kaikki alaa tuntevat onneksi tietävät, että ehdoton valtaosa kirjailijoista elää ällistyttävässä niukkuudessa. Ja jos joskus tämähtää myyntimenestys, takana voi olla seitsemän laihaa vuotta ja seuraava teos saatetaan tuomita flopiksi.

Keskimäärin suomalaisen kirjailijan vuosituloiksi arvioitiin muutaman vuoden takaisessa selvityksessä noin 10 000 euroa – tämä kattoi kirjatulojen lisäksi sivutulot ja apurahat.

Ei ihme, että kuvan runoilijasta Heli Laaksosesta on tullut monen muun kirjailijan tavoin idearikas yrittäjä. Lisää hänen tarinastaan kohta, mutta ensin heitän pari ajatusta siitä, miten kirjailijoita voidaan saada esille. Näitä ajatuksia lupasin Linkedinin blogissani. Käy ihmeessä lukemassa sekin.

Kirjailijat tarvitsevat tuekseen videokuvaa

Havainto, että eilisen lukeva yleisö viihtyy yhä pidempään somessa, on jo vanha. Nyt siihen olisi korkea aika reagoida. Lukija, nykyisin siis eräänlainen somettaja-lukija, keskustelee mielellään henkeviä. Samalla hän tehostaa ajatuksiaan jakamalla erilaisia linkkejä, kuvia ja videoita.

Väitän, että kirjojen rakastaja jakaa mieluusti videoita, jotka käsittelevät kirjoja ja kirjallisuutta ja joissa esiintyvät kirjat ja kirjailijat. Väitän myös, että tällaisesta materiaalista on huutava pula. Millaista se parhaimmillaan olisi? Sitä ei tiedä vielä kukaan, mutta sen selville saamiseksi kannattaa tehdä kokeiluja.

Itse olen jo aloittanut. Olen varma, että tässä suhteessa saan pian seuraa. Ja se on vain hyvä!

Kirjoihin ja kirjailijoihin liittyviä videoita voi ja kannattaa tuottaa sekä aatteellisesti että kaupallisesti. Valistuneimmillekin lukijoille alkaa olla samantekevää, onko kyse maksetusta mainoksesta vai sisällöstä, josta kukaan ei ole maksanut kenellekään mitään. Useimmilla on kaipuu kiinnostavaan, viihdyttäväänkin sisältöön. Jos videopätkä miellyttää, se jaetaan.

Komboilla ja hybrideillä lisähuomiota

Kirjailija kiinnostaa lukuisissa ympäristöissä. Kirjailijat täyttävät messukeskuksia, vetävät katsojia television ääreen ja lukijoita kirjastoon sekä kirjakauppaan. Hyvä.

Mutta kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on jo niin kova, että aniharvojen kirjailijoiden vetovoima riittää saamaan sankkaa väkijoukkoa liikkeelle. Silloin tällöin tämä voi sopivalla valikoimalla kirjailijoita onnistua, mutta se edellyttää taitavaa tapahtuman rakentamista.

Oma ratkaisuni on yhdistää kirjailijoiden lavasäteilyä muusikoiden, etenkin lauluntekijöiden kanssa. Monet heistä ovat yhtälailla tarinankertojia.

Huippumuusikko, mies ja kitara, sekä joukko eturivin kirjailijoita. Ei kuitenkaan sitä jo tv:stä tuttua kourallista, se saa jo viikoittaisen huomionsa. Siinä on kattaus, jollaisen ympärille itse haluaisin rakentaa kansaa houkuttelevan tapahtuman. Idean saa vapaasti varastaa – jos joku ehtii ennen minua, tulen paikalle katsomaan, miten homman voisi tehdä vielä siistimmin.

Kirjailija joka ryhtyi kustantajaksi

Vielä satakuntalaiseen Heli Laaksoseen. Luova kirjailija on aiemmin julkaissut poikkeuksellisen hyvin myyviä runojaan Sammakon ja Otavan kansissa. Nyt hän kokeilee kustantamista itse.

Syksyn kirja Sylvia, Tuija ja laulava patja on jo julki, ja kustantaja-kirjalija on hoitanut kaiken painatuksesta lähtien.

Yksi jakelukanavista on kirjailijan oma kulkupeli jonka näet blogin kansikuvassa. Deutsche Postin entinen jakeluauto vie kirjailijan lukijoidensa luo. Saatetaanpa autosta myydä joskus jokunen kirjakin. Joku voisi ihastella, että ilman välikäsiä. Mutta kyllä Heli messuilla myönsi, ettei koko homman hoitaminen kaikkine vaiheineen ja vielä myynnistä huolehtiminen päästä häntä helpolla.

Jäisi valtaosalta kirjailijoista tekemättä. Kaikki eivät voi olla juhavuorisia tai helilaaksosia. Onneksi on yhä perinteisten kustantajien kenttä kirjailijoiden tukena.

Kenen tarinoita sinä kuuntelisit ja jakaisit? Jätä kommenttisi alle tai tänne Facebook-sivulle

Kirjoittaja Juha Hietanen on riippumaton kirjamies, jonka sydän sykkii hyville tarinoille

Kauden oma kärkiviisikko – toistaiseksi:

henriikka-ronkkonen-ja-mielikuvituspoikaystava

Henriikka Rönkkönen kirjoitti kirjan Mielikuvituspoikaystävä

Lista elää kuten yöpöydän lukupinokin. Nämä vuonna 2016 julkaistut suosikkini ovat muuten aakkosjärjestyksessä.

Millainen on sinun listasi? Vinkkaa minullekin!

Christoffer Carlsson: Salaisuudet, Johnny Kniga

Laura Friman: JVG – Etenee, Siltala

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan, WSOY

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä, Atena

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli, Like



Pin It on Pinterest

Share This