040 536 5951 hietsu@juhahietanen.fi

24

toukokuu 2017

Suomen pisimmälle jalostettu puolentoista hehtaarin metsä taitaa sijaita Hyvinkäällä.
Kymmenen miljoonaa kirjaa. Ehkä 25 000 eri nimistä kirjaa. Vuosien kirjasadon hedelmät.
Näkymä jättää kirjamerenä kirkkaasti taakseen jopa Helsingin kirjamessut ja pääkaupungin tulevan keskustakirjaston Oodin.

Täällä kirjat eivät pölyty – ne ovat jatkuvassa liikkeessä. Jättimäinen varasto kuuluu lukuisten kustantajien ja kirjakauppojen omistamalle Kirjavälitys Oy:lle. Kirjavälitys syöttää vuolaana virtana kirjoja kauppoihin ja kirjastoihin. Jopa suoraan postiluukkuusi, jos olet tilannut kirjan suosikkikustantamosi nettisivuilta. Juuri tänne moni kustantaja on ulkoistanut varastonsa.

Kirjavälitys ei ole kuitenkaan pelkkä kirja-alan logistiikkayritys. Kirjavälitys pyrkii pontevasti myös markkinoimaan kirjoja.

Tutustuin huhtikuun lopulla yrityksen osaamiseen kenttäoloissa tehdessäni parikymmentä kirjailijahaastattelua Kirjavälityksen järjestämällä Näin on kirjat -kiertueella. Kirjailijat, kirjakauppiaat, kustantamojen väki, kirjastojen sisäänostajat ja lukeva yleisö kohtasivat Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Puitteet hivelivät silmää: Hus Lindman Aurajoen rannalla, Vooninki Finlaysonilla jaValkoinen Sali vastapäätä Valtioneuvoston linnaa.

Kokemukset kiertueella houkuttelivat minua tutustumaan Hyvinkään logistiikkakeskukseen, jota toimitusjohtaja Risto Romppanen ystävällisesti esitteli.

17 miljoonan kirjan toimittaja
Kirjavälitys välittää Hyvinkään ja Keuruun logistiikkavarastoistaan noin 17 miljoonaa kirjaa vuodessa. Varaston sähinässä voi aistia kirja-alan ilonaiheet siinä missä murheetkin.

Kirjaihminen voi iloita siitä, miten monipuolinen on suomalaisen kirjallisuuden kirjo. Kaunokirjoja, tietokirjoja, oppikirjoja. Kuvakirjoja, kovakantisia, pokkareita. Kirjoja bestsellereistä pienkustanteisiin. Edes yhden vuoden kotimaisten julkaisujen lukemiseen ei koleerisimmankaan lukutoukan ihmisikä riittäisi.

Automatisointi etenee harppauksin, silti logistiikka tietää yhä runsaasti käsityötä. Kirjavälityksen palkkalistoilla on yli 160 ihmistä. Satamasta tai kotimaisista kirjapainoista saapuu rekkalasteittain luettavaa. Betonilattioiden on kannettava miljoonien kilojen viisaus.

Painosten kuninkaallisten hengentuotteet saapuvat sellaisenaan isoilla lavoilla. Matkassa on ylimääräisiä vaihtokansia. Kirja, jonka kansilehti on repeillyt, ei menisi kaupaksi.

Tuhansien kirjojen toimitus luetteloidaan vauhdilla, pinot ovat pian sileänä. Valtaosa painoksesta päätyy Kirjavälityksen pahvilaatikoihin ja sopivina annoksina korkeavaraston hyllyille. Tilauksen aikanaan tullessa trukki kurottaa laatikoita katon rajasta asti. Logistiikan hienosäätöön kuuluu, että suosituimmista kirjoista pidetään pakkaamatonta käsivarastoa, josta kirja voidaan panna pikana yksittäiselle asiakkaalle.

Makulointi on kirjan kuolemantuomio

Toimitusjohtaja Romppasen mukaan alalle valikoituu kirjoista kiinnostuneita. Se on hyvä, sillä kirjaihmisillä on paras motivaatio saada vauhtia varaston kiertonopeuteen.

Kirjojen, jotka eivät käy vuosienkaan aikana kaupaksi, kohtalo on kova. Ne makuloidaan eli tuhotaan. Tavallisin tapa toteuttaa tämä kuolemantuomio on repiä kannet ja silputa sivut. Se on lohduton näky, mutta valitettavan tavallinen vain vuodenkin ikäiselle kirjalle. Uusille teoksille on tehtävä tilaa.

Romppanen myöntää, että sellaistakin on sattunut, että ahkera työntekijä on kärähtänyt kirjojen lukemisesta kesken työtehtävien. Toimitusjohtajalla on lukuhaluihin ymmärrystä; ongelma on ratkaistu sillä, että henkilökunnalle on luontaisetuna tarjolla suosikkikirjoja pikalainaan. Innokkaimmat lukevat niitä lounaansa lomassa.

Alalla on myös kilpailua. Kirjavälityksen haastaja on Porvoon Kirjakeskus Oy, jonka asiakkaisiin lukeutuvat mm. Bonnierin kustantamot, mutta myös moni muu kustantamo. Palveluja se tarjoaa myös mm. kirjakaupoille, verkkokaupoille, vähittäiskaupoille sekä kouluille, kirjastoille ja kirjakerhoille.Varastotilaa Porvoossa on runsaan hehtaarin verran. Porvoon Kirjakeskuksesta lähtee viitisentoista miljoonaa tuotekappaletta vuodessa.

Yhteistä kirja-alan logistiikkapalveluita tuottaville yrityksille on se, että ne tavoittelevat myös muita tulonlähteitä. Kirjojen ohessa rahan arvoisia hyödykkeitä ovat esimerkiksi sähköiset materiaalit. Ja tietysti tieto. Kirjavälityksellä riittää työsarkaa kirjojen luetteloimisessa erilaisiin tarkoituksiin.

Uusiakin kivijalkoja kehitellään kaikessa hiljaisuudessa. Se on tarpeen. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, miten kirja-alan tulevaisuudessa käy.

Juha Hietanen

Kirjoittaja Juha Hietanen on riippumaton kirjamies, jonka sydän sykkii hyville tarinoille

Pin It on Pinterest

Share This